Skibrillen en snowboardbrillen (goggles)


Een goede skibril of snowboardbril (ook wel goggles genoemd) is een van de belangrijkste onderdelen van je wintersportuitrusting. Ze zijn net zo belangrijk als je jas en broek. Elke skiër of snowboarder zal je vertellen dat slecht zicht op de piste, net als slecht zittende schoenen of slechte koffie, je hele dag kan verpesten.

Op grote hoogte is de lucht dunner en filtert deze minder ultraviolette (UV) straling. De reflectie van de zon op de sneeuw is feller en intenser. Wind kan tranende ogen en dus verminderd zicht veroorzaken. Je kunt stukjes ijs in je ogen krijgen, evenals twijgen en takken als je tussen bomen door skiet of boardt. Skibrillen en snowboardbrillen helpen je ogen te beschermen tegen deze ongemakken op de piste en maken je afdaling een stuk leuker.Alle ski- en snowboardbrillen bieden een basisbescherming tegen wind en kou. Daarnaast zijn er aan aantal andere factoren om rekening mee te houden:

 

• Type lens
• Kleur/ tint van de lens
• Verwisselbare lenzen
• Het frame en de pasvorm

 

Vorm lens van skibrillen en snowboardbrillen

 

Vlakke lenzen:

Deze cylindrische lens vormt zich van links naar rechts over de ogen en het gezicht, maar het verticale lensoppervlak (tussen neus en voorhoofd) is vlak. Brillen met een platte lens zijn lager geprijsd en werken prima, maar de vlakheid kan meer verblinding veroorzaken en biedt iets minder perifere visie (minder zicht aan de buitenkanten van je gezichtsveld).

 

Bolle lenzen:

De sferische lens heeft zowel een horizontale als een verticale bolling. Gebogen sferische lenzen geven een betere perifere visie, minder vervorming en minder schittering, maar de kosten liggen hoger. Hoe groter de lens, hoe beter je perifere visie wordt.

 

 

Ventilatie van ski- en snowboardbrillen

 

Wanneer warme lucht van je lichaam in contact komt met de koude buitenlucht kan condensvorming het gevolg zijn. Er zijn verschillende manieren om het beslaan van goggles tegen te gaan.

 

Veel skibrillen zijn voorzien van dubbele lenzen omdat deze minder snel beslaan dan enkele lenzen. De afgesloten ruimte tussen de lenzen vormt (zoals bij dubbel glas) een thermische barrière. Hierdoor zijn skibrillen met dubbele lenzen minder gevoelig voor condensvorming.

 

Op de betere skibrillen is een anti-condens coating aangebracht. Brillen zonder coating of oudere brillen kun je alsnog van een anti-condens product voorzien.

 

 

 

 

16 Artikel(en)

per pagina

16 Artikel(en)

per pagina
SEO test